Korona vírus – újabb lépcsőfok

A koronavírusról már szinte mindent tudunk (azt hisszük), ám igen nagyon úgy tűnik, hogy soká, ha nem örökké velünk marad.

Print Friendly, PDF & Email
59 / 100

A koronavírusról már szinte mindent tudunk (azt hisszük), ám igen nagyon úgy tűnik, hogy soká, ha nem örökké velünk marad. Az emberi faj mindig azért tudott megmaradni (és leigázni mindent), mert jelentősen alkalmazkodóképes.

Mostani világunkban újabb lépcsőfokot kell megmásznunk, a teljes gazdasági és ökológiai összeomlást. Ennek folyományaképpen újra kell gondolnunk szinte mindent, kezdve az életmódunkkal, a munkánkkal és minden egyébbel befejezve. Aki irodai munkát végzett, most home office-ba kényszerül. Ez tulajdonképpen igen hasznos dolog, hiszen nem kell nagy irodát fenntartani, nem kell bejárni, nem kell minden nap tiszta ruhát venni, eljárni nyammogni mindenféle borzalmat, nem kell tisztító- és fertőtlenítő szerek garmadáját a természetbe juttatni, tehát ökológiai szempontokból igen hasznos.

Aki rosszul jár, az a vezetőség, akik nem tudják minden nap megszemlélni nyájukat jó pásztorként és meg kell birkózniuk azzal, hogy bízni kell az alkalmazottakban, még egyszer mondom bízniuk kell! Nem elhanyagolható az IT részvétele is, hiszen biztosítani kell a megfelelő kommunikációs csatornákat az információcseréhez. A főnököknek új értékelési rendszereket kell létrehozniuk, hogy mérhetővé tegyék a teljesítményt, ez sem kis feladat.

A megmaradó üres tereket, irodákat bérbe lehet majd adni, vagy értékesíteni lehet visszaforgatva a tőkét a fejlesztésekbe.

Hosszútávon azonban mindenki nyer ezzel a megoldással.

Akik kétkezi munkát végeztek, azoknak az a rossz hírem, hogy ők (én) most nem nyernek, legfeljebb annyit, – ez sem csekélység – hogy jobban értékelni fogják a munkájukat anyagiakban és erkölcsileg is. Itt nem a tapsikolásra gondolok!

Az előadóművészetnek kell változnia rettenetes nagyot! Mindennek át kell terelődnie a virtuális világba, amely ijesztő, ám akár jól is kijöhet vele a szakma. Példának okáért a színi előadások továbbra is maradhatnának a színházakba, de akár otthon is, egyszer kell fergetegeset alakítani, majd pl. a Patreonon lehetne pénzt keresni vele. Ha jó a reklám és nem kerül tízezrekbe a “jegy”, sokkal többen nézhetnék, a bevétel is folyamatos lehetne. Jóval több előadást lehetne rendezni, kiszolgálva a legszélesebb igényeket. Akár bérbe is lehetne adni a színházakat fejlődni kívánó társulatoknak előadást rögzíteni. A szigorúság oldódásával prémium közönséget lehetne beengedi a színházakba akár vacsorával, pezsgővel. A zeneipar is hasonlóan működhetne.

Jelentős ugrás lehet a multimédia terén is: differenciálni lehetne a megtekintések árát a kamerafelbontással, látószöggel, távolsággal 2D, 3D, 4D, 100D megjelenítéssel.

Az IT szegmens is nagyot kell, hogy fejlődjön az egyre komolyabb igényeket kívánó technológiák eredményeképpen.

Jelen helyzetben a vendéglátás is biztosíthatna olcsó “karantént” az önmagukat száműzni kívánóknak, vagy akár a home office-t unó irodistáknak, hiszen a folyamatos, kisebb bevétel is pénz, talpon-maradásra jó lehet. Több hetes vendégekre kevesebbet kell mosni, takarítani ám lehetne nekik ajánlani ki- és beszállításos étkezést piaci áron, a vendéglátás is részesülhetne a kis pénzből.

Csak ötletek ezek, tovább kell gondolni!

Hajrá Magyarország, Hajrá Magyarok!

🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?